Как фалшивите новини подкопават усилията на МОН

  115

  Категорично неверни са твърдения за принудително отнемане на деца, се казва в позиция на МОН,  МТСП и АСП по повод разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства за принудително отнемане на деца в Сливен, Ямбол и Карнобат. Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители.

  В две училища с преобладаващи ромски ученици на 7 октомври беше спрян учебният процес. Причината е, че родителите са взели децата си от класните стаи заради слухове, че те ще им бъдат отнети от социалните служби в изпълнение „Стратегията за детето“.

  МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище, се казва в позицията на Министерството. Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.

  МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

  Дезинформацията и фалшивите новини подкопават работата на Министерството за връщане на отпадналите деца в училище – един от приоритетите в дейността на институцията.  Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието, каза наскоро министър Вълчев.  В същото време именно в групите, рискови за отпадане, най-лесно се разпространяват фалшиви новини.  Така трудно постигнатите от МОН успехи може за минути да бъдат унищожени от манипулативна и невярна информация.

  Източник: