Новата учебна година: Над 700 хил. ученици, нови изпити и недостиг на учители

  59

  Днес се открива новата учебна година в цялата страна. По данни на Министерството на образованието и науката учениците са над 700 хил. Тази година първокласниците са около 60 хил., колкото бяха и през миналата година.

  Издирват се около 44 хил. деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят.

  Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев криза за учители няма да има, но на места бройките няма да бъдат попълнени. От 1 януари средната им брутна заплата ще стане 1500 лв. Въпреки увеличението на заплатите има сериозен недостиг на учители по някои предмети като математика, химия и физика, тъй като всяка година се пенсионират около 4500 преподаватели.

  Тази година учителите ще имат възможност за по-голяма гъвкавост в клас, тъй като им се дава право да разместват темите в учебната програма и да отделят повече време на някоя от тях, ако преценят, че има необходимост. Всички училища, които поискат, ще получат държавно финансиране за електронни дневници.

  На края на учебната година нови изпити за национално външно оценяване ще има след десети клас, когато се завършва първият етап на образованието. Задължителни ще са изпитите по български език и литература и математика. Промени ще има и в изпитите след четвърти и седми клас, като учебната година за четвъртокласниците е удължена до 16 юни.

  Източник: