Радев ще строи център за обучение на деца с емира на Катар

  223

  Изграждането на център за обучение на деца в София са обсъдили президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на среща днес в Доха, където българският държавен глава е на официално посещение.

  Eмирът е готов да финансира изграждането и оборудването на такъв център, в който всяко дете безплатно да бъде обучавано в перспективни дисциплини, който да бъде и дом на българските деца участващи в международни олимпиади.

  Радев припомни, че изграждането на центъра е инициатива, по която президентската институция вече работи повече от година. Той каза, че е виждал такива центрове и в Армения, и във Франция и смята, че в България може да се изгради такъв с огромен обществен ефект, но на много по-високо и перспективно ниво.

  „Първият елемент на този център е възможността всеки българин да си доведе детето абсолютно безплатно и то да може да учи перспективни дисциплини, свързани с компютри и високи технологии, с преподаватели, каквито не може да намери в училище. Вторият елемент, който ние, българите, можем да внесем в такъв център и трябва да го направим, е това да стане и дом на нашите олимпийци“, каза Радев.

  По думите му това е впечатлило много емира на Катар, защото България е в топ 5 на всички световни олимпиади по математика, физика, химия, лингвистика, IT. „Ние трябва да имаме такъв дом, какъвто се полага на нашите млади таланти, дом, в който да могат да се разгръщат и международни олимпиади“, коментира президентът.

  Според него трябва да се инкорпорират и високи технологии във въпросния център, така че фирми в областта на високите технологии да могат да са там, да работят с програмите и проектите, с които се занимават децата и да издържат центъра.

  Другият проект, към който Катар проявява интерес е за биотех парк, за модерни био-технологии на територията на Пловдивския университет. Където ще могат да се развиват водещи технологии в областта на медицината, фармацията, козметиката преработката на храни и развитие на устойчиво земеделие в области с устойчив климат.

  Източник: