Образователното министерство писа на училищата да не допускат дейности с негативно влияние

  144

  Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до образователните институции да не допускат материали и дейности, които могат да имат негативно влияние върху учениците. Става въпрос за материали с въпроси за самоопределяне на пола, сексуално съдържание, толериращи насилие, нетолерантност, тютюнопушене или пиене на алкохол, обяви министър Красимир Вълчев.

  Анкетата SELFIE, в която за „пол“ съществуваше и графа „друго“, в момента е спряна. Това стана, след като Министерството на образованието и науката поиска от Европейската комисия да премахне въпроса в анкетата, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си.

  „През последните няколко дни в българското публично пространство се разпространи твърдението, че Европейската комисия се опитва да „наложи“ понятието „трети пол“ в българските училища. Беше написано, че предлагайки инструмента SELFIE на училищата в България, комисията „проповядва джендър идеология“. Всички тези твърдения са неверни“, написа тогава ЕК в изявление.

  Министър Красимир Вълчев обяви, че е получил писмо от еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, който го уверява, че ще бъде намерено техническо решение на проблема с анкетата. По думите му потвърждението на Наврачич означава, че или ще отпадне отговорът на въпроса, който предизвика остри дискусии в обществото, или няма да е част от проучването. Има възможност да бъде поискана информация от еврокомисията и да се разбере как досега са отговаряли учениците на анкетата.

  Източник: