Безжичен интернет във всички български училища до края на годинатa

  121

  До края на 2019 г. всички училища в България ще имат изградена мрежа за безжичен интернет (wi-fi), обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Национална конференция за дигитално образование, предава Агенция „Фокус“.

  „Спектърът от политиките, които трябва да реализира една дигитална платформа, включва всички инструменти и всички неща трябва да се правят едновременно. Когато говорим за обучение с информационни технологии, ние трябва да имаме структура, години наред се инвестира в опорната мрежа. Това, което можем да кажем, че ще изпълним, е до края на 2019 г. всички училища да имат wi-fi мрежи. В края на 2018 г. инвестирахме и в последните училища, които нямаха изградени локални мрежи“, посочи министър Вълчев. Според него обаче не трябва да се обсъжда само въпросът изграждането на интернет мрежи, а по-важният диалог е за това как децата да имат защитена среда. За подобряване на дигиталната среда и уменията на учениците в дигиталния свят ще бъде изградена платформа „облак“.

  „Той ще бъде насочен и чрез него ще реализираме политики за дигитални умения. Реализиране на „облак“ ще даде възможност за достъпно безплатно образователно съдържание“, обясни министърът. Според Красимир Вълчев в бъдеще образованието ще бъде базирано на електронни технологии, за това е необходимо и учителите да бъдат обучавани в тази насока.

  Нов стандарт за физическата среда в училище ще регламентира не само оборудването на кабинетите с технологии, но и промяна на пространствата. Министър Вълчев смята, че това ще даде свобода часовете да се провеждат по по-интересен начин. В помощ на учители и ученици ще бъде и бъдещата платформа за обмяна на иновативни практики и видео уроци, създадени от учители и други специалисти.

  Ще финансираме всички училища, които решат да закупят електронни дневници при условие, че задължително е включен модул за комуникация с родителите, обяви министър Вълчев по време на дискусия за дигитализацията на образованието. Това ще е полезно за затвърждаване на доверието между родители и училище и същевременно ще облекчи учителите.

  Източник: focus-news.net, МОН

  Снимка: pixabay.com

  Източник: