Събитие търси технологични решения за хората с увреждания.

  179

  ТОМ България е събитие, което в рамките на 72 часа събира хора със специални нужди и „мейкъри“ (дизайнери, инженери, програмисти). Те работят заедно за произвеждането на технологични изобретения, които да улеснят живота на хората със специални нужди.

  ТОМ е събитие, което се организира в цял свят: Америка, Аржентина, Австралия и др. За трети път се провежда в България, като тази година датите са  от 21-24 март в Американския колеж в София.

  Организаторите канят хора, които да се включат в ТОМ като:

  • нуждознайци: хората, които задават предизвикателството. В повечето случаи те самите имат специални нужди или познават добре проблема (доктори и членове на семейството на бъдещия ползвател на устройството).
  • мейкъри: инженери, мебелисти, програмисти, т.нар. „сръчковци“, хората в България, които могат всичко да поправят сами и имат техническите умения да създадат прототипи, които отговарят на предизвикателствата на нуждознайците.
  • артисти: от тази година ТОМ България се фокусира върху хората със специални нужди, които искат да създават изкуство и имат нужда от технологии, за да го правят.

  През последните 2 издания в България са създадени прототипи на устройства за незрящи, които сканират банкнотите и произнасят тяхната номинална стойност; различни екзоскелети; приспособления за инвалидни колички и устройства за глухи родители. Така решенията на множество реални проблеми се оказват по-лесни, отколкото бихме могли да предположим, благодарение на технологиите. Всички модели се качват в световната база данни на организацията и всеки може да ги използва напълно безплатно.

  Всеки, който иска да се включи и би могъл да помогне като доброволец за организирането на събитието, може да се регистрира до 13 февруари на сайта на инициативата.

  Източник: