Франция забрани на родителите да бият децата си

  110

  Долната камара на френския парламент одобри законодателни промени за забрана на физическите наказания на деца от техните родители, съобщава БТА. Те ще задължат родителите да възпитават децата си и без психологическо насилие.

  Текстът ще бъде добавен към онази част от френския Граждански кодекс, която урежда родителските отношения, като в него не се предвиждат никакви наказания в случай на неспазването му. Правителството се упълномощава да направи оценка на мащаба на прибягването до телесни наказания във Франция и да докладва догодина пред парламента с препоръки какви мерки са необходими, за да се помогне на родителите и да се повиши осведомеността им по въпроса.

  Съветът на Европа приветства промените във френското законодателство, като нарече вота „исторически“. Законопроектът бе одобрен с 51 гласа „за“ при само 1 „против“ и трима въздържали се. За него гласуваха центристките и левите депутати, а повечето им колеги от основната опозиционна сила – десноцентристката партия „Републиканците“, не гласуваха. Единственият глас против бе на представител на крайната десница.

  Така Франция е на път да приведе законодателство си в унисон с много други страни от ЕС, макар че за нарушение на забраната не се предвижда наказателна отговорност. Първа забранява със закон родителския бой Швеция през 1966 г., последвана от още 54 държави, сред които 22 от настоящите 28 страни членки на ЕС.

  Източник