Излезе на български книга за деца на Олдъс Хъксли

  141

  Олдъс Хъксли – авторът на великата антиутопия „Прекрасният нов свят“, вече е на българския книжен пазар с… детска история. Приказката му „Гаргите от Белокруша“ вече е издадена за първи път в България с емблемата на издателство „Лист“ в поредицата „Велики шедьоври от детски писатели“. Преводът е на Зорница Христова, а илюстрациите – на Ина Христова.

   

  Британецът съчинява историята за племенницата си Оливия де Холвил през лятото на 1944 г. По онова време тя е на пет години и често гостува на прочутия писател и съпругата му Мария в къщата им в Ляно, Антелоуп Вали, Калифорния в пустинята Мохаве. Тримата редовно кръстосват пясъчната пустош и възрастните разнообразяват момиченцето, като измислят приказки.

   

  Една от тях Олдъс Хъксли записва по Коледа на същата година. Тогава той и жена му гостуват у семейството на Оливия, което междувременно се е преместило в близкото село Пеърблосъм (Белокруша).

   

  В „Гаргите от Белокруша“ Хъксли споменава съседите на Оливия и братчето й Сиги – господин и госпожа Йост. И точно те запазват единствения оцелял екземпляр от приказката – оригиналът бил върнат на Олдъс с молба да го илюстрира, а няколко години по-късно къщата му заедно с ръкописа изгаря при пожар. След смъртта му през 1963 г. историята задълго остава почти забравена.

   

  По времето, когато съчинява „Гаргите от Белокруша“, Хъксли е на 50 години. Написал е най-известното си произведение – романа „Прекрасният нов свят“, и експериментира с новите дроги. В приказката обаче няма никакви LSD-сюжети и родителите може да са спокойни, успокояват от издателството.

  Източник