Как се преподава дигитално-медийна грамотност в училище

  235

  В събота в София ще се проведе първата по рода си в България методическо-практическата конференция „Как да преподаваме медийна грамотност“. Събитието ще се проведе под егидата на комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество в Европейската комисия Мария Габриел, а целта му е да даде на учителите практически инструменти за въвеждане на медийната грамотност в часовете.

   

  Според данни от национално представителното изследване на Българския център за безопасен интернет „Децата на България онлайн 2016“ 80% от попитаните деца на възраст между 9 и 17 години са уверени в умението си да търсят информация, но само 50% могат да оценят истинността ѝ. Половината от децата в България са в интернет преди 7-годишна възраст, а 73% са в социалните медии, преди да навършат 12 години.

   

  През учебната 2018/2019 г. за пръв път са предвидени часове по медийна грамотност. В същото време голяма част от учителите нямат необходимата подготовка и яснота как да я преподават.

   

  Конференцията ще отговори именно на тази нужда, като представи вече разработени методики за обучение по медийна грамотност за ученици от 1 до 12 клас. На събитието ще бъдат представени нови методики за обучение по медийна грамотност за различните степени на образование, а учителите ще се запознаят на практика как да работят с тях. Освен, че ще задълбочат знанията си, те ще получат един квалификационен кредит за обучение по дигитално-медийна грамотност, одобрено от министерството на образованието, след приключване на 8 допълнителни часа дистанционна работа.

   

  Организатори на събитието са фондация за свободата „Фридрих Науман“, Националният център за безопасен интернет, Коалиция за медийна грамотност в образованието и Българско-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

   

  Методиките, които ще бъдат представени, са разработени от членове на Коалицията за медийна грамотност – Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители“, Асоциация на европейските журналисти – България, Център за творческо обучение и Мрежа на училищни медии Teenstation.

   

  В конференцията и работните групи са поканени да участват учители на класове от 1 до 12, образователни експерти, студенти по педагогика. Участието е безплатно, но регистрацията е задължителна поради ограничения брой места. Ще бъдат покрити транспортните разходи и една нощувка за педагозите, които идват от други населени места.

   

  Подробности и програмата по часове можете да разгледате тук.

  Източник