НОВ ЦЕНТЪР ЗА ЛЮБОПИТНИ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В СОФИЯ

  325

  Какво е чувството да си затворен в гигантски сапунен мехур?
  Как е възможно водата да тече нагоре?
  А как компютърните програми компресират текстове?

  Не само на тези въпроси ще отговори новият интерактивен технологичен център за деца и младежи TechnoMagicLand, който отваря врати в „София тех парк“ на 23 юни, съобщиха от центъра. В него ученици, преподаватели и родители ще могат да опознаят науката и технологиите отблизо – чрез правене и чрез забавление.

  На над 1300 кв. м площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето.

  Въпреки че е подходящ и за възрастни, TechnoMagicLand е територия за децата – чрез собствените си усилия те ще разгадават загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект, ще придобиват нови знания и ще виждат как на практика работи науката.

  Особено популярни сред първите гости на парка – деца и ученици на възраст от 7 до 15 години, се оказаха експериментите с гигантски сапунени мехури, виртуалната реалност и единствена в София зона с криви огледала.

  Акцентът в TechnoMagicLand обаче са експонатите, които дават на посетителите възможност да се запознаят с основни природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др., както и с технологичния напредък от последните години чрез 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър.

  Центърът е свободна селфи зона, така че представителите на дигиталното поколение да се чувстват у дома си и да споделят емоцията с приятелите си.

  Придвижването и активирането на експонатите в TechnoMagicLand става чрез специални гривни могат да бъдат купени от посетителите. С нарастването на броя спечелени точки всеки от тях може да се изкачи на по-високо ниво – „Търсач“, „Откривател“ или „Магьосник“.

  Центърът ще работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лева за деца до 14 години и 7 лева за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.

  Демонстрационната зала и лабораториите на центъра го правят атрактивно място за групови посещения и екскурзии на ученици от страната. Лабораторията на TechnoMagicLand има специализирано оборудване по химия, физика и роботика. TechnoMagicLand е проект на софтуерната компания „ТехноЛогика“.

  източник