СЛЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЗРЕЛОСТНИТЕ ИЗПИТИ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ПО НОВ НАЧИН

685

След четири години зрелостните изпити ще се провеждат вече на две равнища. Това съобщи на брифинг в Министерството на образованието и науката зам.-министър Таня Михайлова във връзка с анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити от тази година.

Така от 2022 г. учениците ще трябва да се явяват на изпити върху общообразователната и профилираната подготовка. Това означава различни матури в зависимост дали един ученик е изучавал предмет като профилиращ или само като общообразователен.

Причината са нови правила, заложени в новия закон за образованието, които влизат в сила от 2022 г. Дотогава зрелостните изпити ще са само върху общообразователните предмети.

Форматът на зрелостните изпити се определя с наредба на министъра, като следва учебните програми, по които зрелостниците се обучават. От МОН уточниха, че нямат основание да променят формата.

Зам.-министър Таня Михайлова поясни, че матурата по български език и литература ще е първият държавен зрелостен изпит и ще бъде еднаква за всички ученици. Тези, които изучават БЕЛ като профилиращ предмет в 11 и 12 клас, ще могат да се явят отново на български език и литература на третата пожелателна матура, но на по-високо равнище.

Университетите сами ще преценят какъв да бъде приемът и за коя специалност какво равнище им е необходимо. Профилираният предмет обаче ще бъде задължителен за втората матура.

Източник