ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛАГА ВСЯКО ДЕТЕ ДА УЧИ ПОНЕ ДВА ЕЗИКА ОСВЕН МАЙЧИНИЯ

336

Eзиковите компетентности са една от темите, които ще обсъдят днес образователни експерти във Варна. Това ще стане на изнесеното заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС, което се провежда в Икономическия университет в града, съобщи БНР.

„Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави членки, да се изучават в образователните системи“, каза зам.-министърът на образованието Деница Сачева в интервю за БНР и уточни, че в това число влиза и българският език. „Точно затова тази тема е важна за нас. Защото ще даде много по-голяма възможност български език да се учи във всички европейски държави“, допълни тя.

На форума ще бъдат обсъдени и възможностите за взаимно признаване на дипломите, включително и в средното образование. „Една от конкретните теми е за много по-лесна мобилност на децата от една държава в друга – когато се местят заедно със своите родители, много по-бързо и по-лесно да се признават дипломите“, обясни Сачева.

Източник