ЕС ЗАПОЧВА ОТ ДОГОДИНА ПИЛОТНИ ПРОЕКТИ ЗА „ЕВРОПЕЙСКИ УНИВЕРСИТЕТИ“

888

Европейският съюз ще започне от 2019 г. пилотни проекти за „европейски университети“ – мрежи от учебни заведения, в които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС, обявиха българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската комисия, цитирани от „Франс прес“.

Европейската комисия иска да лансира пилотни проекти през 2019 и 2020 г. в рамките на програмата „Еразъм“, стана ясно след заседание на 28-те министри на образованието от ЕС в Брюксел.

Пълното разгръщане на инициативата ще е през 2021 г. след анализ на пилотните проекти и при следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС.

Европейските университети ще са групирания на съществуващи висши учебни заведения. Те ще позволят укрепване на трансграничното сътрудничество благодарение на дългосрочни институционни стратегии, заяви Европейската комисия.

„Те ще насърчат иновацията и отличните резултати, ще повишат мобилността на студентите и преподавателите и ще улеснят изучаването на езици. Това би трябвало да подобри конкурентоспособността в европейското висше образование“, добави Европейската комисия.

Целта е до 2024 г. да съществуват около 20 такива университета. Мрежите може да се създават по различни признаци – географски, академичен (високи резултати в дадена дисциплина) или тематичен (енергетика, борба с глобалното затопляне и т.н.). В една мрежа трябва да участват най-малко три държави и три до шест висши учебни заведения.

Източник